Η προεκλογική περίοδος άρχισε για τα καλά και παρέχει σε κάθε πολίτη μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια παράθεση σκέψεων και, γιατί όχι, προτάσεων προς τους επίδοξους αυριανούς άρχοντες του μικρού αλλά υπέροχου νησιού μας και συγκεκριμένα προς τους Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους, οι οποίοι, κατά έναν πρόχειρο υπολογισμό, φτάνουν, αν δεν ξεπερνούν, τους διακόσιους.
Ευελπιστώ ότι δεν γίνομαι εξωπραγματικός, δηλώνοντας εκ των προτέρων ότι δεν είμαι ειδικός επιστήμονας πάνω στα θέματα που παραθέτω, αλλά, μερικές φορές, η επίκληση της απλής λογικής αποτελεί μια πολύ καλή βάση για να ξεκινήσει κανείς. Ωστόσο, κρατώ και μια επιφύλαξη αφενός λόγω της παλιάς ιδιότητος, αφετέρου γιατί δεν είμαι πλήρως κατατοπισμένος για τις εκκρεμότητες που μπορεί να υπάρχουν για όλα αυτά.
Θα επικεντρωθώ σε μερικά καθημερινά και απλά θέματα της Μύρινας. Αλλοι πολίτες, ας ασχοληθούν με τα ίδια ή άλλα θέματα από τον τόπο του ο καθένας, ας τα διατυπώσουν και, δεν ξέρει κανείς, κάτι καλό μπορεί να προκύψει στο τέλος. Επισημαίνω ότι σίγουρα υπάρχουν σχετικά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις από την Ε.Ε., φτάνει να τα κυνηγήσει κανείς.
1/ ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΧΑΡΤΗΣ
Είναι άμεσης προτεραιότητας η διαμόρφωση και η συντήρηση της περίφημης «λεωφόρου», αλλά κυρίως η επισκευή και επέκταση του υπάρχοντος πεζοδρομίου της, που εν τέλει έχει καταστήσει την λεωφόρο να έχει καλύτερη σχέση με την «τρομοκρατία» παρά με τη «Δημοκρατία», δεδομένων των τεράστιων προβλημάτων διέλευσης της [όντως «ακούστηκε» και το: «Λεωφόρος Τρομοκρατίας»]
ΣΚΟΠΟΣ: η ασφάλεια των διερχομένων αυτοκινήτων και προπάντων και κυρίως η ασφάλεια των πεζών, των μαθητών και των νηπίων με τα παιδικά καροτσάκια, αφού στην πολύ επιβαρυμένη αυτή περιοχή λειτουργούν ένα πολυπληθές Λύκειο, ένα Νηπιαγωγείο, ο Παιδικός Σταθμός του Δήμου, το Β΄ Δημοτικό Σχολείο στην αρχή, κρατικές υπηρεσίες, ένα Ιατρικό Κέντρο, το Λύκειο Ελληνίδων, η Δ.Ε.Η., ακόμα και δυο βενζινάδικα.
2/ ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΠΕΖΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑϋΤΑΝΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ
Κατασκευή και ουσιαστικά η συνέχιση του πεζοδρομίου προς τη μεριά της θάλασσας, από το ύψος των τελευταίων σπιτιών μέχρι το νέο λιμάνι.
ΣΠΟΠΟΣ: η ασφαλής διέλευση των πεζών και των ταξιδιωτών από και προς το νέο λιμάνι, αφού τώρα είναι πολύ επικίνδυνη η διέλευση [και μάλιστα σέρνοντας τις βαλίτσες οι ταξιδιώτες], περπατώντας δίπλα στα αυτοκίνητα, που τις περισσότερες φορές τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα για να προλάβουν το βαπόρι.
3/ ΚΑΦΕΝΕΙΟ «ΚΡΥΣΤΑΛΛΟ».
Αν δεν κάνω λάθος, το ½ εξ αδιαιρέτου ανήκει κατά κυριότητα στον Δήμο, από δωρεά του αείμνηστου Ιπποκράτη Σαββούρα. Πρέπει επειγόντως να συναφθεί μια συμφωνία με τους άλλους συνιδιοκτήτες. Σε περίπτωση διαφωνίας πρέπει να προχωρήσει δικαστικά η λύση της κοινωνίας, δεδομένου ότι το κτίσμα τελεί σε καθεστώς κατάρρευσης. Αυτό είναι τελείως ανεπίτρεπτο τόσο για την ιστορία της Μύρινας, όσο και για την «εγκατάλειψη περιουσίας» εκ μέρους του Δήμου.
ΣΚΟΠΟΣ: η αξιοποίηση του εξαίρετου και συνάμα ιστορικού αυτού «καφενείου», που σίγουρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορες πολιτιστικές χρήσεις, μου φαίνεται σχεδόν επιβεβλημένη ακόμα και ως αναβίωση εκείνου του παλιού ιστορικού «Καφενείον Κρύσταλλον», ακόμα και με αξιοποίηση προγραμμάτων της Ε.Ε.
4/ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΚΑΣΤΡΟ», ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗ ΤΡΑΤΑΡΟΥ
Αν δεν κάνω λάθος, ο εκάστοτε Δήμαρχος Λήμνου έχει ορισθεί από την ιδρυτική πράξη ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, μαζί με άλλους. Το ξενοδοχείο τελεί σε καθεστώς εγκατάλειψης και οδεύει εμφανώς προς την κατάρρευση και επομένως είναι άμεσης προτεραιότητας η συνεννόηση του Δ.Σ. προς αποφυγή των χειρότερων. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία του Δ.Σ. ή αν τυχόν τεθούν εμπόδια, τότε ο Δήμαρχος που θα αναδειχθεί πρέπει οπωσδήποτε να κινηθεί προς τις αρμόδιες Αρχές μόνος του [π.χ. να ζητήσει επέμβαση Δικαστική ή Εισαγγελική, διορισμό άλλου Δ.Σ. κ.λ.π.].
ΣΚΟΠΟΣ: πρώτα – πρώτα η ανάσχεση της επικείμενης κατάρρευσης και στη συνέχεια η πλήρης επισκευή του Ξενοδοχείου και η λειτουργία του, με αξιοποίηση προγραμμάτων της Ε.Ε. κ.λ.π.
5/ ΡΩΜΑΙΪΚΟΣ ΓΙΑΛΟΣ
Πρέπει να αποκλεισθεί τελείως η διέλευση αυτοκινήτων. Εξαίρεση διέλευσης: μικρά φορτηγά και επιβατικά αυτοκίνητα των κατοίκων της περιοχής [εφοδιασμένων με ειδική άδεια]. Ολα τα αυτοκίνητα, χωρίς εξαίρεση, μόνο για φόρτωση-εκφόρτωση, σε καθορισμένες ώρες [όχι για στάθμευση], όπως π.χ. γίνεται στο Πήλιο, όπου καμιά κατοικία δεν διαθέτει χώρο στάθμευσης μπροστά της [σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους χωρίς εξαίρεση μακρυά].
Στον Ρωμαίικο Γιαλό όμως βρίσκεται και το περίφημο «Χριστοδουλίδειο κτίριο», το άλλοτε κόσμημα της Μύρινας. Κόσμημα το παρέδωσε ο δωρητής στους δημότες, ερείπιο εμείς το καταντήσαμε. Με τα εκάστοτε δοτά συμβούλια του Ιδρύματος, παλαιότερα και νεότερα, να προβαίνουν μάλλον σε σειρά λανθασμένων κινήσεων, μπορεί και να ολιγωρούν [ποιός ξέρει, ποιός θα ελέγξει;], ενδεχομένως και να μη θέλουν «να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά».
Αποτέλεσμα; Το κτίριο χάσκει ερείπιο, με τις παμπάλαιες σκαλωσιές και τα σκισμένα πράσινα πανιά να προσπαθούν να το συγκρατήσουν από την πλήρη κατάρρευση. Και το άκρον άωτον της κατάντιας: μπροστά του στέκουν 7 – 8 παμπάλαιοι και βρώμικοι κάδοι απορριμάτων του Δήμου, τρόπον τινά ως «χαριστική βολή» κατά του κτιρίου. Χώρια το «μπλέξιμο» των τελευταίων χρόνων μεταξύ Ιδρύματος, Δήμου και Πανεπιστημίου Αιγαίου και δεν ξέρω ποιανού αλλουνού, που, υποθέτω, όλα ξεκίνησαν από την συνήθη τακτική: «όλοι θέλουν να κάνουν τη δουλειά όλων, γιατί τα ξέρουν όλα».
ΣΚΟΠΟΣ: Ο περίφημος Ρωμαίικος Γιαλός, το στολίδι της Μύρινας, με δυο παιδικές χαρές και μερικά υπέροχα νεοκλασικά κτίρια [χωρίς να λείπουν και κάποιες «κουτσουλιές», όπως τις λέει ένας φίλος Αρχιτέκτονας], πρέπει να αναδειχθεί σε τόπο περιπάτου χειμώνα-καλοκαίρι. Το τονίζω: «χειμώνα-καλοκαίρι» γιατί μέχρι τώρα προοριζόταν μόνο για τους καλοκαιρινούς επισκέπτες. Οι μόνιμοι-χειμερινοί κάτοικοι αποτελούν μόνο «το εκλογικό σώμα» για μια Κυριακή ή, όπως λέει ο Κώστας Χατζής σε ένα τραγούδι του: «οι θεατές στις παρελάσεις» και επομένως δεν αξίζουν ούτε καν ελεύθερο πεζοδρόμιο για να βαδίσουν ή να σύρουν το παιδικό καροτσάκι τους στον Ρωμαίικο.
Πέντε (5) ολόκληρα χρόνια είναι πολλά, πάρα πολλά για θητεία ενός Δημάρχου με θέληση , με τσαμπουκά και «ολίγη λωλάδα», για να επιλύσει ή τουλάχιστον να βάλει σε μια σειρά όλα αυτά που παρέθεσα . Κι΄ ας μη ξεχνάμε το βασικό: ότι για να γίνει η δουλειά σου πρέπει να ανέβεις πάνω στο γραφείο του «κυρίου Υπουργού», αλλιώς περίμενε στη σειρά και: «θα σας τηλεφωνήσουμε». . .
Σπύρος Ε. Ζούρος, Μύρινα
spiros.zouros@gmail.com
Πηγή: https://limnosxpress.gr
Προσθήκες στο άρθρο...
Ξενοδοχείο "Κάστρο": Εγκαταλελειμμένο μεν
"φωταγωγημένο" δε
(photos)
Οδηγός Προσβασιμότητας Δήμου Λήμνου
Το έργο «Βελτίωση Προσβασιμότητας Ατόμων με Προβλήματα Κινητικότητας»
(ΕΡΜΗΣ) υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας
Ελλάδα - Κύπρος 2007-2013.
www.greece-cyprus.eu